Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-10-2022 13:28

Εκτίμηση κινδύνων της κυπριακής οικονομίας μέσω ειδικών δεικτών

Η προσεκτική διαχείριση των οικονομικών κινδύνων/ρίσκων μιας χώρας είναι υψίστης σημασίας καθώς από αυτήν εξαρτάται η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που πιθανόν να επιφέρουν. Για να καταστεί όμως αυτό δυνατόν, θα πρέπει πρώτα να αναγνωρισθούν και μετρηθούν οι κίνδυνοι που ενδεχομένως να κληθεί μια οικονομία να αντιμετωπίσει.

Το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ), αντιλαμβανόμενο τη σημαντικότητα του έγκαιρου εντοπισμού και αξιολόγησης των κινδύνων της οικονομίας, και θέλοντας να συμβάλει στις προσπάθειες της κυβέρνησης στον τομέα αυτό,  προχώρησε στην ανάπτυξη του δικού του εργαλείου παρακολούθησης και εκτίμησης των πιθανών κινδύνων/ρίσκων της οικονομίας της χώρας μας.

Στόχος είναι η καταγραφή και ιεράρχηση των σημαντικότερων κινδύνων μέσω της συμπλήρωσης σχετικού ερωτηματολογίου από επίλεκτα μέλη του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα από διάφορους κλάδους της οικονομίας, καθώς και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μέσω του ερωτηματολογίου γίνεται αξιολόγηση των οικονομικών κινδύνων βάσει της πιθανότητας να συμβούν, της σοβαρότητας των συνεπειών τους στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν και της χρονικής περιόδου που αναμένονται. Το εργαλείο είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της Κύπρου και καταλήγει σε δείκτες κινδύνων (συνδυαστικοί δείκτες πιθανότητας και σοβαρότητας συνεπειών) με τιμές που θα είναι συγκρίσιμες σε συνεχόμενη βάση.

Η πρώτη καταγραφή πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2022 και έλαβαν μέρος 25 στελέχη της οικονομίας, τα οποία κλήθηκαν να δώσουν τις δικές τους εκτιμήσεις αναφορικά με τους 17 πιο κάτω πιθανούς κινδύνους: 

  1. Εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία,
  2. Σημαντική επιδείνωση της θέσης της Κύπρου στους δείκτες διαφθοράς,
  3. Σημαντική και παρατεταμένη αύξηση των τιμών/πληθωρισμού,
  4. Επιδείνωση δημοσίων οικονομικών και σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους,
  5. Σημαντική αύξηση στην εταιρική φορολογία,
  6. Κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών προϊόντων της Κύπρου,
  7. Παρατεταμένη ανομβρία με συνέπεια ελλείψεις σε νερό,
  8. Επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών,
  9. Τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος της Κύπρου,
  10. Κυβερνοεπιθέσεις με προβλήματα στη λειτουργία υποδομών ζωτικής σημασίας,
  11. Μαζική εισροή μεταναστών,
  12. Συνέχιση της πανδημίας ή/και νέα υγειονομική κρίση,
  13. Οικονομική κατάρρευση του γενικού συστήματος υγείας,
  14. Μεγάλη πτώση στις αφίξεις τουριστών,
  15. Φυσικές καταστροφές, π.χ. πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί,
  16. Αποτυχία εκτέλεσης του ψηφιακού μετασχηματισμού,
  17. Πιθανή κατάρρευση συστημικής τράπεζας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας και οι δείκτες που σχεδιάστηκαν για την εκτίμηση των κινδύνων παρουσιάστηκαν σήμερα σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη από τα μέλη του Συμβουλίου Δρ. Χαράλαμπο Παπαγεωργίου και κ. Ευάγγελο Τρύφωνος, και τον Διευθυντή του ερευνητικού οίκου “Pulse Market Research” που ανέλαβε την ανάλυση των δεδομένων, κ. Παναγιώτου.

Υψηλότερο δείκτη κινδύνου (συνδυαστικός δείκτης πιθανότητας κινδύνου και σοβαρότητας συνεπειών – risk index), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, παρουσιάζει ο κίνδυνος «σημαντική και παρατεταμένη αύξηση τιμών/πληθωρισμού» με 93%. Θεωρείται ως ένας κίνδυνος με 90% πιθανότητα να συμβεί και σοβαρότητα συνεπειών που φτάνει το 96%, και τοποθετείται σε άμεσο ορίζοντα (0-2 χρόνια).

Ακολουθεί η "επιδείνωση των κλιματολογικών συνθηκών» με δείκτη κινδύνου 82%. Συγκεκριμένα, η  πιθανότητα να συμβεί αξιολογείται στο 78% με σοβαρότητα συνεπειών το 85%. Εντούτοις, δεν θεωρείται άμεσος κίνδυνος χρονικά αλλά τοποθετείται σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα (5-10 χρόνια).

Ο κίνδυνος «εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο με πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία» αξιολογείται με δείκτη κινδύνου 78% (62% πιθανότητα να συμβεί με πολύ υψηλή σοβαρότητα συνεπειών που φθάνει το 93%).  

Ακολουθεί η «μαζική εισροή μεταναστών» με δείκτη κινδύνου το 75% (70%πιθανότητα να συμβεί και υψηλή σοβαρότητα συνεπειών που φθάνει το 80%) και ο κίνδυνος των «κυβερνοεπιθέσεων» επίσης με δείκτη κινδύνου το 75% (65%πιθανότητα να συμβεί και υψηλή σοβαρότητα συνεπειών 85%).     

Πιο κάτω παρουσιάζονται οι εννέα κίνδυνοι που αξιολογήθηκαν με υψηλότερο δείκτη κινδύνου από τον μέσο όρο (72%) των 17 κινδύνων που εξετάστηκαν.

 

 Στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου βρίσκεται αναρτημένη σχετική παρουσίαση με τα αποτελέσματα της έρευνας για τους 17 πιθανούς κινδύνους που έχουν εξεταστεί (www.ecompet.cy)

(ΕΠ/ΕΧΡ)