Δείκτης Εργατικού Κόστους


Εκτύπωση


ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Περιγραφή

Ο Δείκτης Εργατικού Κόστους αποτυπώνει τις μεταβολές του ωριαίου εργατικού κόστους που επωμίζονται οι επιχειρήσεις για την απασχόληση εργατικού δυναμικού.

Μέθοδος

Ο Δείκτης Εργατικού Κόστους καταρτίζεται ως 'chain-linked Laspeyres cost-index' χρησιμοποιώντας έτος βάσης (2020 = 100). Ο δείκτης παρουσιάζεται σε μη εποχικά προσαρμοσμένη και εποχικά προσαρμοσμένη μορφή. 

Εκτός από το συνολικό εργατικό κόστους, παρουσιάζονται δύο επιπρόσθετοι δείκτες, διαχωρίζοντας τις συνιστώσες του συνολικού εργατικού κόστους:
(α) 'Μισθοί και ημερομίσθια', που αναφέρονται στους ακαθάριστους μισθούς και ημερομίσθια, και 
(β) 'Μη μισθολογικό κόστος', που αναφέρεται στις εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης συν τους φόρους που καταβάλλει ο εργοδότης μείον τις επιδοτήσεις που λαμβάνει ο εργοδότης.

Για τον καταρτισμό του δείκτη αξιοποιούνται διοικητικές πηγές και άλλα διαθέσιμα στοιχεία. Συγκεκριμένα:
1. στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων
2. στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας
3. οι ώρες εργασίας, όπως αυτές δημοσιεύονται από την Στατιστική Υπηρεσία (στοιχεία Εθνικών Λογαριασμών)
4. τα τελευταία διαθέσιμα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Κόστους.

Τα στοιχεία αναθεωρούνται όταν υπάρχουν νεότερα στοιχεία από τις πηγές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του δείκτη και αφορούν είτε το εργατικό κόστος, είτε τις ώρες εργασίας, είτε τις παραδοχές που προκύπτουν από την Έρευνα Εργατικού Κόστους. 

Τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία μπορεί να διαφέρουν σε κάθε δημοσίευση διότι όταν προστίθενται νέες παρατηρήσεις αλλάζουν οι παράμετροι του μοντέλου που χρησιμοποιείται. Το μοντέλο αναθεωρείται σε ετήσια βάση.


Κάλυψη Στοιχείων

Ο δείκτης καλύπτει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες εκτός από τον Τομέα Α: Γεωργία, Δασοκομία και  Αλιεία, τον Τομέα Τ: Δραστηριότητες νοικοκυριών ως εργοδοτών και τον Τομέα U: Δραστηριότητες ετερόδικων οργανισμών και φορέων.

Καλύπτονται όλοι οι υπάλληλοι του Αρχείου των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Εξαιρούνται όσοι δηλώνουν ακαθάριστο μισθό μικρότερο από το 50% του κατώτατου μισθού, όπως καθορίζεται στο διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Εξαιρούνται επίσης οι μισθοί άνω των €20.000 ευρώ το μήνα.

Συχνότητα

Τριμηνιαία.

Διαθεσιμότητα Στοιχείων

Ο δείκτης δημοσιεύεται στην online βάση δεδομένων της Στατιστικής Υπηρεσίας CYSTAT-DB και στον ιστότοπο της Eurostat. Τα στοιχεία με έτος βάσης το 2020 είναι διαθέσιμα ανά τρίμηνο από το πρώτο τρίμηνο του 2000.
Επιπρόσθετα, είναι διαθέσιμα στοιχεία με έτος βάσης το 2016, από το πρώτο τρίμηνο του 2000 μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2022. 

Συγκρισιμότητα Διαχρονικά

Τα στοιχεία είναι συγκρίσιμα διαχρονικά.

Κύριες Μεταβλητές

Το εργατικό κόστος περιλαμβάνει ακαθάριστους μισθούς και ημερομίσθια, κοινωνικές εισφορές εργοδοτών και φόρους μείον επιδοτήσεις που σχετίζονται με την απασχόληση.

Συστήματα Ταξινόμησης

Οικονομική δραστηριότητα: Στατιστική Ταξινόμηση Οικονομικών Δραστηριοτήτων στην Κοινότητα, 2008 (NACE Αναθ. 2).

Νομικό Πλαίσιο
  • Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 450/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά µε τον δείκτη κόστους εργασίας.
  • Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1216/2003 της Επιτροπής για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 450/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον δείκτη κόστους εργασίας.
Τελευταία Ενημέρωση

08/09/2023

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Άτομο Επικοινωνίας
Φάνη Λαγού
Αρμόδιος Κλάδος
Εργατικό Κόστος και Απολαβές
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
plagou@cystat.mof.gov.cy
Τηλέφωνο Επικοινωνίας
22602115
















Στοιχεία Επικοινωνίας
Οδός Μιχαήλ Καραολή
1444 Λευκωσία, Κύπρος
T: +357 22602129
Φ: +357 22661313
E: enquiries@cystat.mof.gov.cy
GovLogo
©2021 Κυπριακή Δημοκρατία, Στατιστική Υπηρεσία