Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2018 15:55

Για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας ενημέρωσε την Επιτροπή Υγείας ο Υπουργός Υγείας

Για την πορεία υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας και της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ενημέρωσε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Ιωάννου ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής για την πρόσκληση να παραστεί και να ενημερώσει τους βουλευτές για τους σχεδιασμούς και την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας. Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι έγινε μια πολύ καλή συζήτηση με τα μέλη της Επιτροπής και αντηλλάγησαν απόψεις και συμφωνήθηκε όπως η ενημέρωση γίνεται σε πιο τακτικά χρονικά διαστήματα, ενόψει και της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Όσον αφορά στο ΓεΣΥ, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με τα παραδοτέα και τις δράσεις που πρέπει να γίνουν. «Δεν παρατηρείται οποιαδήποτε καθυστέρηση και προχωρούμε με την εφαρμογή της 1ης Φάσης του ΓεΣΥ, που είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την 1η Ιουνίου 2019», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Σε σχέση με τη διαδικασία για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο Υπουργός Υγείας είχε την ευκαιρία να ενημέρωση την Επιτροπή Υγείας της Βουλής για τα βήματα που έχουν ήδη γίνει και αφορούν στην προκήρυξη των πρώτων 17 θέσεων για τα διευθυντικά στελέχη. «Επίκειται η πρόσληψη του Εκτελεστικού και του Οικονομικού Διευθυντή τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα ακολουθήσουν και οι επόμενες διευθυντικές θέσεις. Από την 1 Ιανουαρίου 2019, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργοδοτούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια θα αποσπαστούν πλέον στον αυτόνομο οργανισμό και θα έχουν πλέον το δικαίωμα είτε να μείνουν αποσπασμένοι είτε να επιλέξουν τα ιδιωτικά συμβόλαια που θα τους έχουν ήδη προσφερθεί», είπε ο κ. Ιωάννου.

Πρόσθεσε πως μέρος των ενεργειών της αυτονόμησης αποτελεί η συμπλεγματοποίηση των Κέντρων Υγείας. Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε πως με την επέκταση του ωραρίου στο Κέντρο Υγείας Καϊμακλίου από τις 2 Οκτωβρίου, λειτουργούν πλέον τις απογευματινές ώρες και τα Σάββατα συνολικά πέντε Κέντρα Υγείας στην Αστική Λευκωσία. Αυτός ο σχεδιασμός, συμπλήρωσε, γίνεται στο πλαίσιο της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ, «για να δείξουμε στους Κύπριους ασθενείς τι μπορούμε να προσφέρουμε σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Και επίσης είναι μια ενέργεια που θα αποσυμφορήσει τουλάχιστον στην Λευκώσια, τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών το απόγευμα».

Αναφορικά με τον Προϋπολογισμό, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2019, είναι ο υψηλότερος των τελευταίων εννέα ετών. «Στον Προϋπολογισμό αυτό προβλέπεται τριπλασιασμός των κονδυλίων για εξοπλισμούς, καθώς και επίσης και επιπλέον για φροντιστές υγείας -που είναι η νέα θέση όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό- και διοικητικό προσωπικό, καθώς και κάποιες θέσεις γιατρών, ούτως ώστε εάν κρίνει ο αυτόνομος οργανισμός ότι χρειάζονται να προχωρήσουν με αυτές τις προσλήψεις, να προχωρήσουν εντός του 2019, να έχουν τα κονδύλια διαθέσιμα», δήλωσε.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, εάν οι γιατροί, δεδομένων των ενστάσεων που εκφράζουν, θα πειστούν να συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι οι διαβουλεύσεις με τον ΠΙΣ γίνονται από τον ΟΑΥ. Το Υπουργείο, συνέχισε, βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέχει οποιαδήποτε διευκόλυνση κρίνουν τα δύο μέρη απαραίτητη. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έντονη διαβούλευση μεταξύ γιατρών και ΟΑΥ και η πρόθεση είναι οι διαφορές να γεφυρωθούν. Θεωρούμε ότι τα οικονομικά δεδομένα όπως έχουν προταθεί αυτή τη στιγμή στους γιατρούς είναι ικανοποιητικά. Επαφίεται πλέον στους γιατρούς να ενημερωθούν σωστά. Να επαναλάβω ότι δεν είναι τα τελικά, διότι είμαστε σε διαβούλευση. Διαφοροποιήσεις μπορούν να γίνουν. Ακόμα όμως και με τη μορφή που είναι τώρα, είναι ικανοποιητικά για να προσελκύσουν τον αριθμό των γιατρών που χρειάζεται για να ξεκινήσει το Σχέδιο. Αλλά δεν είναι τα τελικά. Υπάρχει μια διαβούλευση σε εξέλιξη, να περιμένουμε τους επόμενους 2-3 μήνες να ολοκληρωθεί και να δούμε την τελική αποζημίωση που αφορά τους γιατρούς.

Να σας αναφέρω ενδεικτικά ότι την προηγούμενη εβδομάδα ετοιμάστηκε και στάλθηκε στον ΠΙΣ μια άσκηση για το τι αμείβονται ανά ειδικότητα -και έχει σταλεί για 29 ειδικότητες εκτός από δύο στον ΠΙΣ και φαντάζομαι έχει κοινοποιηθεί και στις επιστημονικές Εταιρείες- κατά μέσο όρο σε υφιστάμενο περιβάλλον και τι θα λαμβάνουν σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Φαίνεται μέσα από αυτή την άσκηση ότι σε περιβάλλον ΓεΣΥ όλες οι ειδικότητες θα λαμβάνουν είτε τα ίδια είτε ελαφρώς αυξημένες απολαβές σε περιβάλλον ΓεΣΥ, το οποίο είναι πολύ ενθαρρυντικό», τόνισε.

Σε ερώτηση εάν μέχρι την εφαρμογή του ΓεΣΥ, το Υπουργείο Υγείας θα στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια και τους ασθενείς, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το ίδιο το Υπουργείο έχει αναγνωρίσει προ καιρού ότι το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας έχει κλείσει τον κύκλο του. «Προβλήματα υπάρχουν. Και επειδή υπάρχουν προβλήματα με την αυτονόμηση και το ΓεΣΥ θα λυθούν αυτά τα προβλήματα. Μέχρι τότε, οφείλουμε και σαν Κυβέρνηση, να παίρνουμε μέτρα για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του Κύπριου ασθενή. Τους τελευταίους μήνες, τον τελευταίο 1,5 χρόνο, έχουμε προσλάβει 50 επιπλέον ιατρούς στον δημόσιο και έχουν εγκριθεί δύο σχέδια, τα οποία έχουν βελτιώσει κατά πολύ τις λίστες αναμονής -κατ’ ακρίβεια ο στόχος είναι να μηδενιστούν οι λίστες αναμονής- και η παραγωγικότητα στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι για το 1ο εξάμηνο του 2018, έχουν παραπεμφθεί στον ιδιωτικό τομέα για διαγνωστικές εξετάσεις ή εγχειρήσεις 22,000 περιστατικά. Και επίσης, κατόπιν συνεννόησης και ήταν και αίτημα των γιατρών του δημοσίου, από τα τέλη του 2017, διενεργούνται υπερωριακά το απόγευμα, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τις υποδομές μας περισσότερες ώρες και να αυξηθεί η παραγωγικότητα, και εξωτερικά ιατρεία το απόγευμα. Έχουμε διενεργήσει σχεδόν 5,000 επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια και 9,000 ασθενείς έχουν περάσει από εξωτερικά ιατρεία το απόγευμα. Αυτό αντιλαμβάνεστε έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Αλλά ό,τι κι αν κάνουμε, υπάρχει το δεδομένο πρόβλημα ότι το 70% του κόσμου είναι δικαιούχοι των δημοσίων νοσηλευτηρίων και έχουμε το 50% των υποδομών. Επομένως, αυτό το πρόβλημα της ανισορροπίας μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς, παρά τα μέτρα που παίρνουμε, θα λυθεί με την εφαρμογή του ΓεΣΥ που θα αποσυμφορήσει τα δημόσια νοσηλευτήρια», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.

Συνεχίζοντας, ο κ. Υπουργός αναφερόμενος στους ισχυρισμούς για κατάρρευση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τους απέρριψε κατηγορηματικά, τονίζοντας παράλληλα ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά στα δημόσια νοσηλευτήρια. «Υπάρχουν Τμήματα στα οποία έχουμε πρόβλημα υποστελέχωσης, όπως είναι τα ΤΑΕΠ και οι ΜΕΘ, αλλά η υποστελέχωση δεν οφείλεται σε αδυναμία του Υπουργείου Υγείας να προβεί σε οποιαδήποτε μέτρα. Έχουμε προκηρυγμένες θέσεις και για τα ΤΑΕΠ και για τη ΜΕΘ και για Γαστρεντερολογία στην Λευκωσία, αλλά με τα λεφτά που μπορούμε να προσφέρουμε σαν δημόσια υπηρεσία, δεν βρίσκουμε γιατρούς. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι από το 2019 δεν θα υφίσταται, αφού ο αυτόνομος οργανισμός θα μπορεί να προσφέρει ιδιωτικά συμβόλαια. Εξάλλου, από 1/1/2019 στα αυτόνομα νοσηλευτήρια, όσοι προσλαμβάνονται θα είναι με ιδιωτικά συμβόλαια και θα μπορεί να τους προφέρεται ελκυστικά συμβόλαια ώστε να προσελκύει γιατρούς. Το να μιλούμε όμως για προβλήματα υποστελέχωσης, ουδέν αναληθέστερο. Προκηρύσσουμε τις θέσεις, αλλά δεν βρίσκουμε γιατρούς με τον μισθό που μπορούμε σαν δημόσια υπηρεσία να προσφέρουμε», ανέφερε.

Επεσήμανε δε πως ακόμα και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μη εξεύρεσης ιατρών, αρχής γενομένης από τον προηγούμενο Υπουργό Υγείας, έχει παραχωρηθεί επίδομα στους ιατρούς των ΤΑΕΠ και των ΜΕΘ, ύψους 500 ευρώ, το οποίο αυξήθηκε πρόσφατα σε 800 ευρώ τον μήνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Από οικονομικής πλευράς, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο διότι υπάρχουν οι περιορισμοί της δημόσιας υπηρεσίας, ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Κληθείς να πει εάν έχει διευθετηθεί συνάντηση με τις συντεχνίες των κυβερνητικών ιατρών για συζήτηση των προβλημάτων που υπάρχουν, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι συναντάται τακτικότατα με όλες τις συντεχνίες των επαγγελματιών υγείας του δημοσίου για συζήτηση και επίλυση προβλημάτων. Σημείωσε ότι μέσα από τον διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κάποια προβλήματα επιλύονται, «κάποια δεν επιλύονται. Αυτά προκύπτουν από τον τρόπο που είναι δομημένος αυτή τη στιγμή ο τομέας της Υγείας».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως οι γιατροί του δημοσίου θα επιλέξουν τα ιδιωτικά συμβόλαια που θα τους προσφερθούν, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε την πεποίθηση ότι σε αρκετές ειδικότητες οι ιατροί του δημοσίου υπαμείβονται. «Σίγουρα τα συμβόλαια που θα τους προσφερθούν, και για να είναι δελεαστικά και να μείνουν στα αυτόνομα νοσηλευτήρια, θεωρώ ότι θα είναι με καλύτερους όρους. Έχει κοινοποιηθεί ότι θα δοθούν κίνητρα και για τους Προσωπικούς και για τους Ειδικούς Ιατρούς. Όσον αφορά στα κίνητρα για τους Προσωπικούς Ιατρούς που θα είναι οι πρώτοι που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ, εκείνοι δηλαδή που δουλεύουν στα Κέντρα Υγείας, θα δίνονται 10 ευρώ ανά ασθενή που θα εγγράφουν στις λίστες τους. Δύνανται να γράψουν μέχρι και 2,500 ασθενείς. Επομένως, αν κάποιος εγγράψει 1,000 ασθενείς, θα παίρνει 10,000 ευρώ επιπλέον σαν κίνητρο τον χρόνο. Αυτή τη στιγμή, ο ΟΚΥπΥ επεξεργάζεται τα σενάρια παροχής κινήτρων για τους Ειδικούς Ιατρούς. Και αυτά θα ισχύουν είτε είναι αποσπασμένος κάποιος είτε θα πάρει ιδιωτικό συμβόλαιο», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.

Τέλος, κληθείς να πει εάν είναι αισιόδοξος για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ο Υπουργός Υγείας απάντησε θετικά. «Βλέποντας και τη μέχρι τώρα στάση της Βουλής, είμαι σίγουρος ότι με την ίδια στάση, θα τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα. Αυτή τη στιγμή το τι θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή είναι οι Κανονισμοί που διέπουν τον Προσωπικό, τον Ειδικό Ιατρών, των φαρμάκων και οι Κανονισμοί που προβλέπουν τη συλλογή των εισφορών και των συμπληρωμών. Αυτοί όλοι οι Κανονισμοί θα αρχίσουν να κατατίθενται από τώρα. Οι συμπληρωμές και οι εισφορές ήδη έχουν εγκριθεί χθες από το Υπουργικό και θα κατατεθούν στην επόμενη συνεδρία της Βουλής και άρα εναπόκειται στη Βουλή να τα ψηφίσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων», είπε, τέλος, ο κ. Ιωάννου.

(MKY)