Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-07-2019 11:15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Η δική μας επιδίωξη είναι να χρησιμοποιήσουμε όλα εκείνα τα διπλωματικά μέσα, με τα οποία η Τουρκία θα μπορεί να πειστεί και να αντιληφθεί ότι δεν είναι βιώσιμη η κατάσταση πραγμάτων που προσπαθεί να δημιουργήσει με αυθαιρεσίες, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Σταύρου Στυλιανίδη, στους Εργάτες, ερωτηθείς σε τι θα επικεντρωθεί ο συντονισμός Λευκωσίας – Αθηνών κατά την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «πάντα είναι σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Κύπρο. Η αυριανή επίσκεψη του Πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα σημαντική, είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη και συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο, με όλες αυτές τις προκλήσεις που δέχεται η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα.

Είναι μια ευκαιρία, εκτός από την επίσημη επίσκεψη και τον συμβολισμό της, να γίνουν διαβουλεύσεις. Δεν θα έλεγα να χαραχθεί κοινή πορεία, διότι κοινή πορεία υπάρχει ευτυχώς, και διατηρείται μέσα από συνεχή συνεννόηση καθ’ όλη τη διάρκεια.

Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τις προηγούμενες μέρες είχαμε στην Κύπρο και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, επομένως σε όλα τα νευραλγικά ζητήματα γίνονται οι συνεννοήσεις, προκειμένου να δούμε με ποιο τρόπο θα τερματιστεί όλη αυτή η προκλητικότητα της Τουρκίας και μέσα από διαπραγματεύσεις να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την επίλυση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς αν χρειάζεται επαναβεβαίωση της στάσης της Ελλάδας σε σχέση με τους χειρισμούς στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η στάση της Ελλάδας, όπως και η στάση της κυπριακής πλευράς είναι διαχρονική υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού μέσα από διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ και στη βάση των αρχών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου. Επ΄ αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία. Οι συνεννοήσεις που γίνονται διαρκώς, και θα πρέπει να επισφραγιστούν και στο επίπεδο των ηγετών των δύο κρατών τώρα, αφορούν τη διαχείριση των καθ’ ημέραν ενεργειών και μεθοδεύσεων της τουρκικής πλευράς επιβουλευόμενη, δυστυχώς, όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την ίδια τη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Δεν είναι τυχαίο που δύο χρόνια τώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιδιώκει την επανέναρξη, δυστυχώς χωρίς καμιά ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά».

Σε ερώτηση αν κάποιες πλευρές θέτουν θέμα χρονοδιαγραμμάτων, ο Εκπρόσωπος απάντησε «δεν υπάρχει θέμα χρονοδιαγραμμάτων, δεν είναι ζήτημα χρόνου, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Άμα υπάρξει και εκδηλωθεί πολιτική βούληση από την Τουρκία, τότε ο χρόνος θα συντμηθεί. Αυτά τα δύο χρόνια που παρήλθαν σε απραξία από το Κραν Μοντανά, εκεί όπου είχαμε φτάσει, ήταν υπέρ αρκετά για να είχαμε μέχρι τώρα λύση. Εκείνο που λείπει διαρκώς είναι η πολιτική βούληση της Τουρκίας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο μέχρι τις 9 Αυγούστου με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη όσο και στη συνέχεια μέχρι τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ θα είναι καθοριστικό, διότι θα διαφανούν η στάση και οι δυνατότητες του Τουρκοκύπριου ηγέτη να ξεκινήσουμε ξανά τις συνομιλίες και να φτάσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και για να διαπιστώσουμε κυρίως τη στάση της Τουρκίας».

Σε ερώτηση αν θα έρθει στην Κύπρο η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, σε αυτό το μεσοδιάστημα, ο Εκπρόσωπος είπε «πιθανότατα. Η τελευταία συνεννόηση που είχε γίνει, και ο Πρόεδρος ήταν θετικός, ήταν να επισκεπτόταν η κα Λουτ την Κύπρο τις επόμενες μέρες. Τελικά θα προηγηθεί η συνάντηση των δύο ηγετών χωρίς να αποκλείεται (επίσκεψη Λουτ). Και στο τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ αναφέρεται σαφώς η προσπάθεια του ΓΓ μέσω της κας Λουτ».

Ερωτηθείς αν αποσαφηνίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει μετατόπιση της πλευράς μας από τη βάση λύσης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «βεβαίως αποσαφηνίζεται όχι μόνο η βάση της λύσης που είναι τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις των ΗΕ που επανέρχονται επισημότατα με το τελευταίο ψήφισμα των ΗΕ. Δεν χωράει συζήτηση μετά από αυτό το ψήφισμα, εκτός από τις αιτιάσεις που δημιουργεί η τουρκική προπαγάνδα. Βεβαίως είναι σαφής η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας όχι μόνο στις επαφές του, αλλά και στις επίσημες τοποθετήσεις του.

Και είναι πραγματικά απορίας άξιον όταν ο Πρόεδρος επίσημα, γραπτώς, απέναντι στον ΓΓ καταθέτει την προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς, γιατί κάποιοι αμφιβάλλουν. Θα αμφέβαλλε κανείς μόνο αν θέλει να τρωθεί η ελληνοκυπριακή αξιοπιστία. Η αξιοπιστία της πλευράς μας υπάρχει διότι είναι εκείνη η πλευρά που από τον Ιούλιο 2017 ζητά να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ακούμε καθημερινά να λέγεται από την τουρκική πλευρά και από τα κατεχόμενα, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που φτάσαμε. Αυτό γίνεται διότι επιδιώκουν μια άλλη λύση και δεν το λένε. Όμως έχουμε σαν μεγάλο διπλωματικό έρεισμα, το μεγαλύτερο που μπορεί να υπάρχει, και αυτό είναι οι αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Τέλος, ερωτηθείς αν η Κυπριακή Κυβέρνηση κάνει οποιεσδήποτε κινήσεις προς τη Μόσχα, αφού φαίνεται ότι η στάση της Ρωσίας δεν είναι όπως παλιά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «από την πλευρά της Κυπριακής Κυβέρνησης η θέση ως προς τις κυπρο-ρωσικές σχέσεις είναι πάντα η ίδια και τελευταία έχει επιβεβαιωθεί και στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο Πούτιν και σε συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον κ. Λαβρόφ. Αν κάτι αλλάζει από ρωσικής πλευράς θα το διαπιστώσουμε. Εντούτοις οι τοποθετήσεις της Ρωσίας επί της ουσίας του Κυπριακού στο τελευταίο διάστημα είναι υπέρ της λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των ΗΕ, είναι υπέρ της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από τις σχέσεις που μπορεί να έχει η Ρωσία με την Τουρκία.

Η δική μας επιδίωξη είναι να χρησιμοποιήσουμε όλα εκείνα τα διπλωματικά μέσα με τα οποία η Τουρκία θα μπορεί να πειστεί, να αντιληφθεί ότι δεν είναι βιώσιμη αυτή η κατάσταση πραγμάτων που προσπαθεί να δημιουργήσει με αυθαιρεσίες πέφτοντας βαθύτερα στην απομόνωση που έχει βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο».  

(ΡΜ/ΣΧ)